Wat is tijmthee & wat maakt het zo waardevol?

tijmthee

Tijm is een kruid dat vaak wordt aangetroffen in een verscheidenheid aan seizoensgebonden soepen en sauzen. Het is ook een populaire toevoeging aan rijstgerechten, groenten, aardappelen en zelfs vers brood. Wist u echter dat wanneer het wordt gebrouwen als een infusie, het voordelen heeft van tijmthee?

Wat is nu precies tijmthee?

Tijm (Thymus vulgaris) is een overblijvende struik die inheems is in een groot deel van Europa en Azië. Ze kan wel 20 centimeter hoog worden, met een houtachtige stengel, seizoensbloemen en kleine groengrijze bladeren die uitzonderlijk aromatisch zijn. Deze bladeren zijn wat we gebruiken bij het maken van Thyme Herbal Thee. Bovendien bieden deze bladeren de voordelen van tijm thee. Dit ingrediënt heeft zijn weg gevonden in een veelvoud aan culinaire gerechten. Het heeft een smaak die het best kan worden omschreven als kruidachtig met licht muntachtige, samentrekkende ondertonen.

Het zetten als thee kost ondertussen heel weinig moeite en vereist meestal niet meer dan 5-10 minuten. We zullen het later meer hebben over ‘welke voordelen je met tijm thee verkrijgt’, maar laten we nu kort kijken naar de oorsprong ervan.

Geschiedenis van tijm thee

tijm theeWijlen en grote wetenschapper Stephen Hawking schreef ooit het boek “A Brief History of Time“. Hier daarentegen vindt u de variant over tijm thee. Er zijn aanwijzingen dat de oude Egyptenaren dit kruid vele duizenden jaren geleden voor het eerst gebruikten voor balsemrituelen. Gedurende deze periode beschouwden mensen het als een krachtig hulpmiddel voor degenen die de overgang naar het volgende leven maakten. Tijm werd later populair als wierook in het oude Griekenland en Rome, vooral in heilige tempels vanwege de associatie met moed, opgewektheid en kracht. De naam is misschien zelfs afkomstig van de Griekse term “fumigeren“, hoewel dit een onderwerp van veel discussie is. Wat we wel weten, is dat de Romeinen het uiteindelijk vóór een maaltijd aten om het tegen gif te beschermen. Romeinse soldaten wisselden ook takjes tijm uit als een teken van respect, en inhaleerden het zelfs voor moed voor een gevecht.

Tegen de tijd dat de Zwarte Dood Europa trof in de jaren 1340, wendden vele honderden mensen zich vervolgens tot dit kruid om de pest te bestrijden. Deuren versierd met tijm werden een veel voorkomend verschijnsel tijdens de verspreiding van de ziekte, omdat velen geloofden dat het boze geesten afweerde. In het Victoriaanse tijdperk werd het een mysterieus kruid met mythische connotaties. Tijdens een groot deel van de 19e eeuw wees het spotten van een stukje wilde tijm in het bos op de aanwezigheid van feeën. Dus, gedurende verschillende generaties, kampeerden jonge meisjes in de buurt van afgelegen open plekken in bossen, in de hoop een glimp op te vangen van deze betoverde wezens. Nu associëren we het echter met wetenschappelijke voordelen van tijm thee.

warme kruidenthee met tijmVoordelen van tijmthee

Waar is tijm thee goed voor? Volgens modern wetenschappelijk onderzoek is het antwoord “best veel!” Laten we beginnen met meer naar de antioxidanten te kijken. Deze chemische verbindingen kunnen vrije radicalen in het lichaam bestrijden, het product van natuurlijke, maar vaak schadelijke menselijke oxidatie. Door oxidatieve stress te vertragen door middel van het bestrijden van vrije radicalen, vermindert tijmthee het risico op het ontwikkelen van talrijke chronische aandoeningen. Maar dat is niet alles.

Veel mensen drinken tijmthee om af te vallen. Veel meer drinken tijm thee bij hoest en verkoudheid. Er zijn zelfs enkele suggesties dat tijmthee de gezondheid van de schildklier ten goede komt, dat tijm thee voor ontstekingen een goed idee is, en dat tijm thee fibromyalgie geneest. Hoewel we deze drank om deze redenen niet strikt onderschrijven, hebben we hieronder bewijs verzameld.

Tijmthee voor gewichtsverlies

Tijmthee voor gewichtsverliesZoals we al hebben vermeld, bevat deze infusie niet meer dan 4,6 calorieën per kopje van gemiddelde grootte. Het drinken ervan in plaats van koolzuurhoudende dranken is dus een goed idee als je wilt afvallen. Dit gebrek aan calorieën is echter niet de enige reden waarom het je zou kunnen helpen om die vervelende kilo’s te laten vallen.

Er is ook voorlopig (nadruk op “voorlopig”) bewijs dat aangeeft dat het het metabolisme van vetcellen zou kunnen stimuleren. Metabolisme zet de brandstof in je voedsel in wezen om in energie, die vervolgens wordt gebruikt om alles wat je doet bijna genoeg van stroom te voorzien. Als gevolg hiervan kan tijmthee, door dit proces te stimuleren, het lichaam in staat stellen om sneller en efficiënter vet te verbranden. Dit zou er uiteindelijk toe kunnen leiden dat periodes van lichaamsbeweging betere, zelfs meer opvallende resultaten opleveren. Houdt er echter rekening mee dat het niet al het werk voor u zal doen.

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *