Wat is cold drip coffee & hoe maak je het?

cold drip koffie

De cold brew coffee trend is enkele jaren geleden uit Amerika komen overwaaien. Behalve dat deze koude koffie overheerlijk is, is hij ook nog eens gezonder dan ijskoffie, omdat je er geen ingrediënten als suiker, melk en slagroom aan toevoegt. Een interessante variatie op de cold brew coffee is de cold drip koffie. De methode werd al door de 17e-eeuwse Nederlandse zeevaarders gebruikt en wordt ook wel Dutch coffee genoemd. Omdat koud water meer tijd nodig heeft om de aroma’s en smaakstoffen van de koffie op te nemen, duurt het proces langer.

cold drip coffeeVoor de echte koffieliefhebbers

Cold drip coffee is een zeer specifieke manier van koffie zetten en valt onder de slow coffee. Het proces neemt uren in beslag, wat ervoor zorgt dat tot nu toe vooral de ware liefhebbers van koffie ermee experimenteren. Toch is het niet moeilijk om zelf je cold drip coffee te maken. De extractie vindt plaats door het gieten van water over gemalen koffie. Het water loopt er aan de onderzijde via een filter weer uit. Dit doet sterk denken aan de reguliere filterkoffiemethode. Het grote verschil is uiteraard dat je daarbij warm water gebruikt.

Wat is het verschil tussen cold brew en cold drip?

Wanneer je een cold brew coffee maakt, gebruik je de volledige onderdompelingsmethode: alle koffie wordt tegelijkertijd ondergedompeld. De cold drip methode maakt nooit de gehele hoeveelheid koffie tegelijkertijd nat. In plaats daarvan druppelt het koude water op de gemalen koffiebonen. Dit zorgt ervoor dat een cold drip coffee een rijkere, intensere smaak heeft.

Wat heb je nodig om cold drip coffee te maken?

Voor een overheerlijke cold drip coffee heb je drie dingen nodig: een met ijswater gevuld waterreservoir, een reservoir dat de gemalen koffie bevat en een reservoir dat de koffie opvangt. Schaf je een cold drip koffietoren aan, dan haal je een apparaat in huis waarmee je gelijk over alle drie de reservoirs beschikt. Dergelijke koffietorens zijn op verschillende websites verkrijgbaar.

De te volgen stappen

Het maken van een cold brew coffee is lang niet zo ingewikkeld als je misschien vermoedt. Zeker niet wanneer je de onderstaande stappen volgt:

  1. Plaats het filter in de koffie unit en doe daar de koffie in
  2. Vul de watertank met koud water. Het liefst maak je gebruik van gefilterd water
  3. Plaats de filterhouder met de koffie op de karaf en plaats die weer op de basis van het frame
  4. Brouw de koffie
  5. Zit er geen water meer in het reservoir en druppelt er gen koffie meer, dan is het proces klaar

Welke koffie gebruik je voor een cold drip?

Welke soorten koffie kan je best gebruiken? Vanwege de langere contacttijd met het water is een grove koffiemaling het beste om te gebruiken voor je cold drip koffie. Het is mogelijk om voorgemalen koffie te gebruiken, maar dit levert je een minder goed resultaat op. Het is raadzaam om ongeveer een 1:8 verhouding aan te houden. Wanneer je ongeveer 60 gram koffie voor 500 milliliter water gebruikt, zul je genieten van die optimale, rijke smaak.

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *