Hoe kan thee helpen om minder frisdrank te gaan drinken

minder frisdrank drinken

Tips om thee beter te laten smaken dan frisdrank

zoete thee drinkenHet is drie uur ’s middags en je begint je stilaan voort te slepen. Je hebt je dagelijkse hoeveelheid cola of andere frisdrank nodig om je op te peppen. Vol met kunstmatige zoetstoffen, cafeïne en chemicaliën, geeft het je die energieboost die je nodig hebt om de rest van de dag door te komen. Het is een noodzaak voor halverwege de middag waar je op bent gaan vertrouwen.

Misschien drink je frisdrank om je honger of verlangen naar suiker te stillen, of vanwege de cafeïnestoot die het met zich meebrengt. Wat de reden ook is, een frisdrankverslaving is moeilijk af te leren. Het goede nieuws is dat je alle voordelen van frisdrank kunt krijgen door over te stappen op thee. Thee is een gezond alternatief voor frisdrank met een flinke dosis cafeïne en veel andere gezondheidsvoordelen.

Dat klinkt goed

Misschien denk je nu: “Dat klinkt goed, maar thee is lang niet zo zoet of verfrissend als een cola light.” Denk  er toch nog eens goed over na. We geven je hieronder zes manieren om je thee nog lekkerder te maken en van je frisdrankverslaving af te komen.

Denk eens “out of the box”

Ga op zoek naar thee met ingrediënten die van nature zoeter zijn, zoals gedroogde appel, kokosnoot, ananas of antioxidantrijke kruiden om het verlangen naar suiker tegen te gaan.

Maak een thee mocktail

Thee kan worden toegevoegd aan een verscheidenheid van mocktail recepten die vol zitten met andere leuke, verse ingrediënten. In de zomer kun je een gember perzik thee punch maken met gekoelde zwarte thee, verse gember en gembersiroop, en verse perziken. Giet het over ijs en je hebt een direct verfrissend, hydraterend seizoensdrankje. Overweeg ook om bruisend water toe te voegen aan je thee mocktails om je honger naar koolzuur te stillen. In deze blogpost vind je enkele leuke ideetjes!

TheeMocktails

Drink thee van volle bladeren in plaats van verpulverde thee

Thee gemaakt van hele bladeren bevat meer aminozuren, en biedt ook een zoetere, vollere smaak voor een meer bevredigende ervaring.

Doe wat onderzoek naar je thee

Zoek eerst uit  hoe je het correct kan laten trekken. Ken je leverancier en weet waar de thee vandaan komt. Gebruik gezuiverd of gefilterd water en let op de aanbevolen trektijd en temperatuur. Al deze factoren spelen een rol bij het zetten van het perfecte kopje thee. Sommige theesoorten hebben een langere trektijd nodig om de maximale zoetheid uit de bladeren te halen, terwijl andere theesoorten misschien maar zestig seconden nodig hebben.

Als je een zoetstof moet toevoegen, zoek er dan een die minimaal bewerkt is.

Stevia Zoetstof TheeAls het drinken van thee alleen je zoetekauw nog steeds niet in bedwang houdt, raden we je aan een natuurlijke zoetstof te proberen, zoals kokossuiker, dadelsuiker, hele stevia bladeren of lokale rauwe honing die je op de boerenmarkt vindt.

Sommige theesoorten zijn zoeter dan andere. Er zijn veel kruiden en bloemen die voor een echt zoet kopje kunnen zorgen. Zoete thee hoeft geen suiker te bevatten om zoet te zijn. In feite kunnen sommige echte theesoorten ook een zoete smaak hebben.  De zoetheid kan vele redenen hebben. Het kan komen van een natuurlijke suiker in de bladeren, van verschillende verbindingen zoals glycyrrhizine in zoethoutwortel of steviolglycosiden in stevia, of zelfs als een contrasterende nasmaak bij sterke bitterheid.

Probeer het eens koud gezet (of als ijsthee)

Thee kan koud net zo lekker zijn als heet. Om de thee van je keuze koud te zetten, doe je de theeblaadjes in een afgesloten pot met gefilterd water. Zet het in de koelkast en laat het acht tot twaalf uur staan. Haal de blaadjes uit het water. Wat je overhoudt is een volle, ronde koud gezette thee zonder de overtollige tannines die je kunt vinden als je je thee heet laat trekken. Te veel tannines zijn de oorzaak van het gevoel van wrangheid en het uitdrogende effect in de mond. Ze zijn ook te vinden in wijn, koffie en chocolade.

Ook te gebruiken na een training

Veel atleten houden ervan hun favoriete thee te drinken na een drinken. De meesten geven de voorkeur aan thee die gedurende dertig minuten gekoeld is in de frigo.

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *