Hoe werkt het proces van koffiebonen branden?

koffiebonen branden

Het proces van het branden van koffiebonen is een van de belangrijkste stappen in de koffieproductie omdat het bepalend is voor de uiteindelijke smaak en het aroma. Tijdens dit proces dwingt warmte het vocht uit de bonen tot het gewenste brandingsniveau door het gelijkmatig te verdelen met een zachte luchtstroom. Dit kan worden gedaan door middel van drogen met hete lucht of stoominjectie.

Wat is het proces van het branden van koffiebonen

arabica koffiebonenHet proces van het branden van koffiebonen is niet eenvoudig. Dit proces is de belangrijkste stap in de koffieproductie. Het verandert de smaak en het aroma van uw koffie.

De reden dat het zo belangrijk is, is dat er tijdens dit proces vocht uit de bonen ontsnapt. Er zijn veel verschillende factoren die de smaak en het aroma van uw koffie kunnen veranderen, zoals hoe heet u de koffie brandt, hoeveel vocht er in de bonen zit, en zelfs hoe lang u de koffie brandt. Als deze factoren niet perfect zijn, dan zal uw koffie ook niet perfect zijn.

Hoe gaat het branden in zijn werk?

Het proces van branden is belangrijk voor het bepalen van de uiteindelijke smaak en het aroma van een koffiedrank. Door koffiebonen te roosteren worden ze heter, waardoor de chemische en fysische eigenschappen veranderen, waardoor ze vocht verliezen. Dit veroorzaakt een verandering in het uiterlijk en een verandering in de smaak door chemische veranderingen, zoals de caramelisatie, die de donkerder brandingen hun rijkere smaken geeft. Het vocht dat tijdens het roosteren van de bonen verloren gaat, wordt vervolgens gelijkmatig over de bonen verdeeld door een zachte luchtstroom die rond de bonen circuleert. Dit zorgt voor een gelijkmatigere verdeling van de warmte over de hele partij.

Het brandproces helpt ook om de kenmerkende smaak in koffiebonen vrij te maken. De belangrijkste smaak van koffie komt vrij in de eerste minuut van het branden en neemt daarna af tot het einde. Zodra de temperatuur ongeveer 97°C (207°F), komen andere smaken zoals karamelisatie en kardemom vrij. De bonen worden geroosterd tot ze een inwendige temperatuur van ongeveer 98°C – 100°C hebben bereikt. Zodra de bonen deze temperatuur hebben bereikt, geven zij een laatste uitbarsting van smaak af wanneer het laatste beetje vocht uit de bonen ontsnapt.

De verschillende methoden om koffie te branden

De verschillende methoden om koffie te branden worden vaak gegroepeerd. Er is lichte, medium en donkere branding. De lichte branding heeft een mildere smaak en is de meest populaire van de drie brandingen. Het wordt vooral gebruikt voor ijskoffie of espresso. De medium roast is sterker dan de light roast, maar nog altijd minder sterk dan de dark roast. Het heeft een aparte smaak die sommige mensen verkiezen. Donkerder gebrande koffie heeft over het algemeen de voorkeur van mensen die zwarte koffie drinken, omdat er geen extra aroma’s aan zijn toegevoegd.

Wanneer koffie wordt gebrand, verandert een deel van de stoffen in de koffie. Hierdoor ontstaat een nieuwe smaak en aroma, waardoor donker gebrande koffie anders smaakt dan licht gebrande koffie. Wanneer u melk en suiker aan uw koffie toevoegt, kan de toevoeging de verschillen tussen de brandingen maskeren, maar ze zullen er nog steeds zijn.

Tips over hoe je thuis je eigen bonen kunt branden

Wil je thuis je eigen koffiebonen roosteren?

  1. Doe 1/2 kg groene koffiebonen in een vergiet en giet er 4 liter koel water over. Spoel het vergiet rond om vuil en andere onzuiverheden te verwijderen.
  2. Giet de bonen in een zeef of vergiet en plaats deze boven op een andere bak om het water dat eruit druppelt op te vangen. Dit helpt om de afzonderlijke bonen weer van elkaar te scheiden, als ze tijdens het wassen aan elkaar zijn gaan kleven. Laat de bonen 30 – 60 minuten uitlekken.
  3. Zet het vergiet met bonen in uw oven en verwarm deze voor op de hoogste stand van 260 ˚C. Zodra dit bereikt is, laat u de ovendeur iets open en roostert u de bonen gedurende 7-15 minuten, afhankelijk van hoe donker je je branding wilt. Je moet de bonen voortdurend in de gaten houden, want ze kunnen in een mum van tijd van perfect gebrand naar verbrand gaan!
  4. Doe de koffiebonen in een kom en schep ze gedurende 5 minuten met een lepel om, zodat ze gelijkmatig afkoelen. De ideale temperatuur is ongeveer 70 ˚C. Je kunt de geroosterde bonen nu onmiddellijk gebruiken of ze bewaren in een luchtdichte container.
  5. Genieten!

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *