Hoe maak je de perfecte Espresso Martini? Onze tips!

espresso martini

Koffie, digestief en dessert: de Espresso Martini is alles in één en de perfecte afsluiter van een diner. Hoe Italiaans deze koffiecocktail ook klinkt; hij werd toch echt door een Britse bartender bedacht. Die verzon ter plaatse een mix voor een dame die haar entree in zijn brasserie maakte en naar een cocktail vroeg die haar een flinke kick zou geven. De koffiebonen op de bar inspireerden de bartender en de Espresso Martini was geboren! Houd jij van koffie én cocktails? Wij geven je de beste tips om van dit drankje een succes te maken.

Espresso Martini MakenWat heb je nodig?

In tegenstelling tot veel andere cocktails, waarvoor je een lijst aan ingrediënten nodig hebt, houdt de Espresso Martini het simpel. Je hebt het volgende nodig:

  • 30 milliliter koffielikeur
  • 30 milliliter wodka
  • 30 milliliter espresso
  • 5 milliliter suikersiroop (optioneel)
  • 2-3 koffieboontjes ter garnering

Hoe ga je te werk? Je zet een kopje espresso en giet 30 milliliter daarvan in een cocktailshaker met ijs. Daaraan voeg je de wodka en de koffielikeur (en eventueel de suikersiroop) toe. Je schudt krachtig en schenkt het geheel uit in een martiniglas. Vervolgens garneer je met enkele koffieboontjes.

Tip 1: Wild shaken, rustig schenken

Shake it, shake it, shake it! Des te harder je shaket, des te beter zullen de ingrediënten met elkaar vermengd raken. Maar, nog belangrijker: des te mooier zal ook de schuimlaag worden. Schenk je het daarna uit door het zeefje van je cocktailshaker, dan zal je Espresso Martini worden gesierd door een prachtige, gladde schuimlaag. Rustig schenken is daarbij van het grootste belang.

Tip 2: Zorg voor een koud martiniglas

Een cocktailglas dien je te allen tijde zo goed mogelijk te koelen. Dit bevordert namelijk de smaak van de drank. Je zou het cocktailglas hiervoor 20 minuten in de vriezer kunnen leggen, of even in een bak met ijs kunnen plaatsen, maar het beste resultaat voor je Espresso Martini bereik je middels de techniek van ‘frapperen’. Wat je daarbij doet, is een ijsblokje met ronddraaiende bewegingen door je glas halen. Deze zal hierdoor afkoelen. Zodra je condens op het glas ziet, stop je. Veeg eventuele druppels af, zodat deze de smaak van je koffiecocktail niet verzwakken.

Tip 3: Gebruik alleen versgemaakte espresso

Een Espresso Martini kenmerkt zich door zijn sterke smaak. Deze realiseer je alleen wanneer je gebruikmaakt van een vers gezette espresso. Wanneer je koffie namelijk mengt met ijs en andere vloeibare stoffen, verliest deze een aanzienlijk deel van zijn smaak. Ben je bang voor een bittere cocktail? Dan kies je ervoor om de optionele suikersiroop toe te voegen.

espresso martini bovenaanbeeld

Tip 4: Maak per keer 1 of 2 drankjes

Zeker wanneer je veel personen van een lekkere Espresso Martini wilt voorzien en zelf ook gezellig wilt meeborrelen aan tafel, is het aantrekkelijk om de ingrediënten voor zo veel mogelijk cocktails in de cocktailshaker te doen. Bartenders waarschuwen daarvoor. Wanneer je met grote hoeveelheden werkt, is het moeilijk om de balans tussen de ingrediënten te bewaken. Bovendien is het minder makkelijk om met een volle cocktailshaker te shaken, wat dus ook zijn effect op het schuimlaagje zal hebben. Maak per keer dus 1 of twee Espresso Martini’s.

Tip 5: Wissel eens af om je gasten te verrassen

Eerlijk is eerlijk: je kunt haast geen genoeg krijgen van die overheerlijke Espresso Martini. Maar zoals we allemaal weten, doet verandering van spijs eten. Of in dit geval: verandering van drank doet drinken. Varieer dus eens door bijvoorbeeld een Italian Espresso Martini te maken, waarbij je in plaats van wodka amaretto gebruikt. Of maak een Spaanse variant en gebruik Licor 43. Zo weet je de smaakpapillen van je gasten én die van jezelf elke keer te verrassen!

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *