De wereld consumeert ongeveer 500 miljard kopjes koffie per jaar. De koffie wordt verbouwd door miljoenen boeren in Latijns-Amerika, Afrika en Azië. Maar er is een crisis aan de horizon. Dit is het enige gebied waar de koffieplant kan groeien. En naarmate de door de mens veroorzaakte klimaatverandering de planeet opwarmt, krimpt het.
In Colombia, één van de grootste koffieproducenten ter wereld, zijn de gevolgen van die crisis al voelbaar. De koffieplant heeft temperaturen tussen 18-21°C nodig. Te warm en de bessen groeien niet goed. Te koud en ze kunnen bevriezen. De plant heeft ook een specifieke hoeveelheid regen nodig, bij voorkeur met een droog seizoen van 3 maanden om te kunnen bloeien. En het allerbelangrijkste is dat het warme dagen en koele nachten nodig heeft. Dus groeit hij het best op een bepaalde hoogte.
Als je een perfecte plek zou creëren voor Arabica-koffieteelt, zou het veel lijken op Colombia, specifiek, de Zona Cafetera, dé koffieregio van Colombia. De koffieboeren verbouwen en verwerken het hier allemaal met de hand en daarom wordt Colombiaanse koffie al meer dan een eeuw beschouwd als de beste ter wereld. Maar de zona cafetera is ook de plek waar de klimaatverandering nu al haar tol eist.
Een diepgaande duik in de koffiecrisis
In onderstaande video legt Vox ons uit hoe deze koffie-crisis eruit ziet, en wat de impact ervan kan zijn op de meest populaire koffiesoorten en op Arabica-koffiebonen specifiek.
Een belangrijke kwestie die wij als koffieliefhebbers echt serieus zouden moeten nemen. Spijtig genoeg zien we ook hier bij ons nog veel klimaatontkenners. Zonde!
Laat ons hopen dat we als koffieliefhebbers nog lang kunnen genieten van onze cup-o-joe’s! :'(