Hoeveel cafeïne zit er in oolongthee?

cafeine in oolongthee

Als je een fan bent van oolongthee, dan vraag je je vast wel eens af hoeveel cafeïne er eigenlijk in zit. Misschien ben je bang dat het te veel is en dat je er niet goed van zult slapen, of misschien wil je gewoon graag weten hoeveel cafeïne je binnenkrijgt als je een kopje oolongthee drinkt. In dit artikel zullen we je alles vertellen wat je moet weten over de cafeïne in oolongthee.

Wat is oolongthee?

Voordat we het gaan hebben over de cafeïne in oolongthee, is het misschien handig om eerst even kort uit te leggen wat oolongthee eigenlijk is. Oolongthee is een Chinese thee die gemaakt wordt van de bladeren van de Camellia sinensis plant. Deze plant wordt ook gebruikt voor het maken van groene thee en zwarte thee. Het verschil tussen oolongthee en de andere soorten thee is dat oolongthee gedeeltelijk gefermenteerd is. Dit betekent dat de theebladeren na het plukken een bepaalde tijd geoxideerd worden voordat ze gedroogd worden. Hierdoor krijgt de thee een unieke smaak en geur.

oolong thee cafeïneCafeïne in oolongthee

Nu we weten wat oolongthee is, kunnen we het gaan hebben over de cafeïne die erin zit. Oolongthee bevat cafeïne, maar over het algemeen minder dan zwarte thee en koffie. Het exacte gehalte aan cafeïne kan echter variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de hoeveelheid thee die je gebruikt, de manier waarop de thee gezet wordt, en de kwaliteit van de theebladeren.

Over het algemeen bevat een kopje oolongthee tussen de 30 en 50 milligram cafeïne. Ter vergelijking: een kopje koffie bevat ongeveer 95 milligram cafeïne en een kopje zwarte thee bevat ongeveer 47 milligram cafeïne. Als je dus op zoek bent naar een drankje met minder cafeïne dan koffie, maar meer dan groene thee, dan is oolongthee zeker een goede optie.

Cafeïnegehalte in verschillende soorten oolongthee

Zoals we hierboven al vermeld hebben, kan het cafeïnegehalte in oolongthee variëren afhankelijk van verschillende factoren. Het kan ook variëren afhankelijk van de soort oolongthee die je drinkt. Sommige soorten oolongthee bevatten meer cafeïne dan andere.

Hieronder vind je een lijstje met enkele veelvoorkomende soorten oolongthee en het gemiddelde cafeïnegehalte per kopje:

  • Tie Guan Yin: 16-40 milligram cafeïne per kopje
  • Da Hong Pao: 20-40 milligram cafeïne per kopje
  • Bai Hao: 20-30 milligram cafeïne per kopje
  • Qi Lan: 30-40 milligram cafeïne per kopje

Zoals je kunt zien, is er aanzienlijke variatie in het cafeïnegehalte van verschillende soorten oolongthee. Als je je zorgen maakt over de hoeveelheid cafeïne die je binnenkrijgt, is het dus de moeite waard om te kijken naar welke soort oolongthee je drinkt.

Invloed van zetmethode op cafeïnegehalte

Naast de soort oolongthee die je drinkt, kan ook de manier waarop je de thee zet invloed hebben op het cafeïnegehalte. Over het algemeen geldt dat hoe langer je de thee laat trekken, hoe meer cafeïne er vrijkomt.

Als je dus wilt dat je oolongthee minder cafeïne bevat, kun je ervoor kiezen om de thee korter te laten trekken. Over het algemeen wordt aanbevolen om oolongthee ongeveer 3-5 minuten te laten trekken. Als je de thee korter laat trekken, bijvoorbeeld 1-2 minuten, zal het cafeïnegehalte lager zijn.

Cafeïne en gezondheid

Nu we weten hoeveel cafeïne er ongeveer in oolongthee zit, is het misschien ook interessant om te kijken naar de effecten van cafeïne op de gezondheid. Over het algemeen wordt aangenomen dat matige hoeveelheden cafeïne (ongeveer 400 milligram per dag) geen negatieve effecten hebben op de gezondheid.

Cafeïne kan echter wel invloed hebben op de slaap, dus als je gevoelig bent voor cafeïne, kan het een goed idee zijn om ’s avonds geen oolongthee meer te drinken. Ook als je bepaalde medicijnen gebruikt, kan het verstandig zijn om de inname van cafeïne te beperken.

Conclusie

Als je je afvraagt hoeveel cafeïne er in oolongthee zit, is het antwoord dat het afhangt van verschillende factoren. Over het algemeen bevat oolongthee minder cafeïne dan koffie en zwarte thee, maar meer dan groene thee. Het cafeïnegehalte kan echter variëren afhankelijk van de soort oolongthee die je drinkt, de manier waarop je de thee zet, en andere factoren.

Als je je zorgen maakt over de hoeveelheid cafeïne die je binnenkrijgt, kun je ervoor kiezen om oolongthee korter te laten trekken. Ook is het belangrijk om in gedachten te houden dat matige hoeveelheden cafeïne over het algemeen als veilig worden beschouwd voor de gezondheid.

Dus als je een fan bent van oolongthee, hoef je je geen zorgen te maken over de cafeïne. Geniet gewoon van je kopje thee en ontdek welke soorten het beste bij jou passen!

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *