De Jura D4 is een uitstekende koffiemachine

jura D4 koffiemachine

De Jura D4 behoort tot de categorie volautomatische koffiemachines die zich toelegt op… zwarte koffievariaties. Dit toestel is het vlaggenschip van de Zwitserse fabrikant Jura dat al bijna een eeuw lang ervaring heeft in het produceren van huishoudelijke toestellen. Het is ongetwijfeld een koffiemachine dat qua kwaliteitsnorm niet moet onderdoen voor de minder goedkope koffiemachines, maar op vlak van prijs heel betaalbaar is voor de consument.

De voornaamste eigenschappen van de Jura D4

Jura D4Ondanks het gevoelig lager prijskaartje van dit modeltype, moet zoals eerder beschreven de D4 van Jura niet het onderspit delven op gebied van kwaliteit ten opzichte van de veel duurdere koffie apparaten. De D4 maakt gretig gebruik van de vertrouwde technische snufjes en systemen van het moedermerk Jura. Het aanzienlijke prijsverschil met de meer dure modellen heeft vooral te maken met de strikt gelimiteerde koffiespecialiteiten die de Jura D4 kan zetten en in het bezuinigen op extra toeters en bellen. Het model focust zich dus vooral op zwarte koffie. In die mate zelfs dat het op dit vlak met kop en schouders boven de concurrentie uitsteekt.

Design met een moderne rand

De D4 van Jura kadert qua ontwerp in het plaatje dat je van Jura koffietoestellen mag verwachten. Het klassieke design beschikt over een moderne toetsrand, stijlvol afgewerkt met een zwarte achtergrond en zilveren bouwstenen als schril contrast. De koffiemachine past zowel in het interieur van een traditionele keuken als in een kookgelegenheid met meer moderne invalshoek.

De bediening van de Jura D4 wijst zichzelf aan

Het koffieapparaat is speciaal ontworpen om het bedienen zoveel mogelijk te vereenvoudigen. De D4 werkt met een display dat bestaat uit symbolen en dat probleemloos te begrijpen valt. De besturing maak je trouwens nog gemakkelijker door de J.O.E. app te koppelen aan je koffieautomaat. Het enige waar je wel op moet letten is wanneer je twee kopjes tegelijkertijd wil zetten, dat je in de gaten moet houden dat de instelling niet verandert bij een volgende gebruikname. Voorkom dat je niet per ongeluk geen extra kopje maakt als je instelling ongewijzigd laat.

De Aroma G2 molen vermaalt de koffiebonen sneller

De D4 van Jura werkt met de zogeheten Aroma G2 molen. Deze molen heeft het bijkomend voordeel dat de koffiebonen op een snellere manier worden vermaald. De kleine tandjes van de molen zorgen voor een verfijnde kleine maling. In combinatie met de P.E.P en I.P.B.A.S. systemen (lees hieronder) wordt de verfijning bij het koffie zetten gegarandeerd. Een eyecatcher is dat de D4 in de hoogte kan worden versteld. Hierdoor heb je de mogelijkheid om verschillende koffiekopjes te gebruiken.

Het Puls Extractie Proces, afgekort P.E.P., zorgt voor een optimale extractietijd

Het P.E.P. systeem is speciaal door Jura ontworpen om het koffie zetten volledig te optimaliseren. Het biedt vooral een groot voordeel bij het bereiden van een ristretto of espresso. Het extractieproces, dat op een pulserende wijze verloopt, streeft een optimale extractietijd na. Het Puls Extractie Proces zorgt voor een meer volle smaak die kan wedijveren met professionele koffieapparaten. De P.E.P. technologie maakt ook dat je koffie een romige crème laag heeft.

Het Intelligent Pre-Brew Aroma System – I.P.B.A.S. – bevochtigt de gemalen koffie

Het Intelligent Pre-Brew Aroma System helpt bij het klaar maken van een perfecte kop koffie. Het systeem heeft als functie om de gemalen koffie te bevochtigen voor dat het normale bereidingsproces start. Via deze methode komt er meer smaak vrij van de gemalen koffiebonen. Het resultaat mag gezien worden, want dit speciaal productieproces zorgt voor een smaakvollere tas koffie.

Jura Operating Experience – J.O.E. – koppelt je smartphone aan het koffietoestel

De afkorting J.O.E. staat synoniem voor Jura Operating Experience en is een app van de Zwitserse koffieproducent. Je kan je smartphone of andere smart devices koppelen aan je koffietoestel. Via de app kies je vervolgens voor verschillende instellingen naar wens, afhankelijk welke koffiespecialiteiten je wil klaar maken. Het enige nadeel is dat de Jura D4 niet standaard gebruiksklaar is voor J.O.E. Je zal een accessoire afzonderlijk moeten kopen voor zo een 30-tal euro om alles compatibel met elkaar te linken via de Jura Smart Connect.

Voor consumenten die milieubewust zijn

Voor mensen die milieubewust door het leven gaan, is de Jura D4 een uitstekende bondgenoot. Wanneer je de spaarmodus (E.S.M.) inschakelt, bespaart de koffiemachine plus minus 40 procent energieverbruik. Om het eventueel nog energiezuiniger te maken, kan je gebruik maken van de Zero Energy-Switch. Dit speciale systeem schakelt het apparaat automatisch uit, terwijl er nog een handeling wordt uitgevoerd voor dat de machine helemaal uitvalt. Daarnaast vermijdt de Zero-Energy Switch dat het koffietoestel nog energie verbruikt in de standbye modus.

Nadeel: koffie met melk

Het grote nadeel van de D4 is dat de focus wordt gelegd op zwarte koffievarianten. Dit heeft tot gevolg dat er geen ingebouwde melk opschuimer is voorzien. Wanneer je dit koffietoestel toch per se wil gebruiken om melk met koffie te zetten, dan zal je een kleine bijkomende investering moeten doen in een extra accessoire. Jura verkoopt een melkopschuimer met een prijskaart die rond de 8o euro schommelt. Een niet goedkoop extraatje als je het ons vraagt – natuurlijk kan je ook een andere kopen – maar dan combineer je natuurlijk merken. In deze lijst vind je een mooi overzicht van kwalitatieve melkopschuimers die goed scoren!

Conclusie: Jura D4 koffiemachine

Voor zwarte koffiedrinkers is dit toestel een absolute aanrader. Het is een koffiemachine voor mensen die over een beperkt budget beschikken en die toch gebruik maken van de gerenommeerde technieken van Jura. Het is één van de meest goedkope volautomaten zolang je maar koffie met melk achterwege laat. Een andere grote opsteker is dat de koffiemachine enorm energiezuinig is.

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *