Kunt u ook zo genieten van een heerlijk warm kopje thee? Voor vele mensen is het hun favoriete drank, zeker in de winter. Soms heeft u het idee dat uw thee niet zo lekker smaakt door oude theeaanslag, of lukt het niet uw theebekers schoon te krijgen in de vaatwasser. Theeaanslag (zeker van zwarte thee of oolongthee) kan hardnekkig zijn en niemand zit er op te wachten. Het ziet er niet mooi uit en bovendien verdwijnt de glans van uw glazen theebekers. Hieronder vindt u meerdere methodes om theeaanslag te verwijderen uit uw theebekers, thermoskan en theepot.
Ten eerste kunt u zout of soda gebruiken. Maak een badje van zout of soda in de gootsteen of een teiltje, en leg daar alle theebekers in. Laat het een tijdje staan zodat het goed kan inweken. De meeste theevlekken zullen na een kwartier tot half uur van uw bekers verdwenen zijn. Is er nog wat theeaanslag achter gebleven? Geen paniek! Wrijf met een sponsje of vochtig doekje, met daarop nog wat extra zout, de laatste vlekken uit uw bekers. Spoel de bekers daarna goed af. Een extra vaatwasbeurt is niet nodig.
Ook citroensap helpt goed om de theeaanslag te verwijderen. Ten eerste kunt u met een citroenschil de bekers inwrijven, of een badje maken van citroenzuur en heet water. Laat dit 15 tot 30 minuten inweken en de meeste aanslag zal niet meer zichtbaar zijn. Wilt u theeaanslag uit uw theepot verwijderen met deze methode? Vul uw theepot met heet water en citroenzuur en laat het een nachtje inweken. Was na het gebruik van citroenzuur uw bekers en theepot wel nog even goed af met afwasmiddel om geen overheersende citroengeur achter te laten.
Schoonmaakazijn is ook een prima hulpmiddel om theeaanslag weg te krijgen. Schenk een laagje schoonmaakazijn in uw theebeker en schenk hier kokend water bij. Een nacht laten staan is voldoende om de theeaanslag weg te krijgen. Een nadeel is dat schoonmaakazijn een vrij sterke geur heeft. Het is dus aan te raden uw theebekers hierna goed af te wassen, zodat de geur is verdwenen.
Ook een vaatwastablet is goed te gebruiken om een thermoskan mee schoon te maken. Het vaatwastablet voegt u samen met kokend water toe. Draai daarna de dop erop, schud een paar keer heen en weer en laat het een nachtje staan. ’s Ochtends hoeft u alleen nog goed na te spoelen met water.
Ten slotte is chloor of bleekmiddel ook een goed middel om theeaanslag weg te krijgen van uw servies. Let u hierbij op dat u geen chloor morst, dit kan bleekvlekken in uw kleding geven. Wanneer u een teiltje met verdunde chloor heeft gemaakt, laat u uw theebekers 15 tot 30 minuten liggen. Belangrijk is dat u er niet bij blijft wanneer uw servies inweekt. Zo voorkomt u dat u chloordamp inademt. Dit kan schadelijk voor de gezondheid zijn. Spoel de theebekers nadien grondig af, zodat je bij je volgende afternoon tea niet alleen met mooi maar ook met “gezond” servies aan de slag kan!
Kan ik voorkomen dat er theeaanslag in mijn beker komt?
U denkt natuurlijk, voorkomen is beter dan genezen. Helaas kunt u niet zoveel doen aan theeaanslag. Thee bevat de stof tannine. Deze stof zorgt voor de theeaanslag wanneer u een theezakje in uw beker hangt om te laten trekken. Wat u wel kunt doen is voorkomen dat de theeaanslag zich ophoopt en steeds moeilijker schoon te maken wordt. Na elk gebruik wordt dan ook aangeraden om uw beker aan het eind van de dag af te wassen of in de vaatwasser te zetten.
Heel lichte aanslag verdwijnt gemakkelijk in de vaatwasser. Ook kunt u, voordat u de vaatwasser aanzet, de ergste theeaanslag alvast verwijderen uit uw theebekers. Zo weet u zeker dat uw servies schoon uit de vaatwasser komt! Geniet van uw theemomenten!