De 3 beste pistonmachines voor de beste koffie

pistonmachines

Dit soort koffiemachine is bijna een verplichte keuze voor een koffiebar. Maar ook thuis kun je genieten van de heerlijke koffie gezet met deze “hefboommachine”. Er zijn volledige handbediende machines, maar stilaan zijn er meer en meer automatische en volautomatische toestellen op de markt.

Stijl en charme

Er bestaat geen twijfel over, dit is de belangrijkste reden om voor een zeventig jaar oude technologie. De charme om als een professional aan het werkt te gaan bij het bereiden van je koffie, de hendel te bewegen en de verschillende fasen van de extractie te beheren zijn onbetaalbaar. Alle handelingen die jezelf of de machine voor je doen maken de koffie alleen maar lekkerder.

Het schoonmaken van de pistonmachines

Hier gaan we terug naar het oude discours. Met dit soort toestel is deze handeling praktisch verplicht om er zeker van te zijn dat de koffie altijd met zuiver water wordt geëxtraheerd.

De techniek

Zoals bekend wordt bij het zetten van een espressokoffie heet water door een roterende pomp tegen de gevulde koffiefilter gedrukt, met een druk die gewoonlijk negen bar bedraagt. Terwijl bij een automatische machine de druk (behalve de pre-infusie) altijd stabiel is, hebben we bij de hefboommachine een sterke piek tot twaalf of dertien bar die samenvalt met de maximale compressie van de pomp; daarna daalt de druk geleidelijk. Volgens de liefhebbers van de hefboommachine hebben deze kenmerken de neiging de extractie van stoffen die bitterheid in het kopje geven, te verminderen, omdat deze stoffen vooral worden geëxtraheerd tegen het einde van het proces, wanneer de druk afneemt. Het is echter duidelijk dat bij de gewaarwording van bitterheid de gebruikte koffie en de mate van branden een belangrijke rol spelen.

De snelheid van de pistonmachine

Snelheid: dit schijnt het sleutelwoord te zijn voor de meeste barista’s. Als je navraag zou doen bij de klassieke barista en hem vragen hoe zijn ideale collega zou moeten zijn, zal hij je bijna nooit zeggen dat hij een koffie-expert moet zijn, hij zal ons alleen zeggen dat hij zo snel mogelijk moet zijn. Daarom gebruiken ze meer en meer volautomatische toestellen. Maar thuis hoeft dat niet. Je kunt het toestel rustig haar werk laten doen. De hefboom laten zakken, de pre-infusie laten gebeuren extractie starten. Het zal zeker niet lang duren voor je heerlijk kopje koffie klaar is en je zult ten volle genoten hebben van de handelingen die je zelf uitvoerde.

Sage The Barista Expres

Beschrijving van de pistonmachine

Met deze pistonmachine zet je koffie van barista- kwaliteit. Het compacte toestel beschikt over een temperatuurregeling en een melkopschuimer. De ingebouwde molen kan de koffiebonen voor het extraheren malen en direct in de filterhouder plaatsen. Hierdoor bihveb alle fijn gebrande aroma’s beschikbaar voor je kopje koffie.

De belangrijkste eigenschappen

Je kunt de pistonmachine zowel automatisch gebruiken als handmatig bedienen. Je zet koffie zoals in een koffiebar. De stoomfunctie zorgt voor heerlijk melkschuim. Een eerste percolatie onder lage druk zorgt voor zo goed mogelijke aroma’s en smaken. Je kunt de maalgraad voor je koffiebonen instellen op achttien verschillende manieren. Je moet er wel rekening mee houden dat de machine regelmatig wat onderhoud vraagt omdat ze niet beschikt over een automatisch reinigingsprogramma.

Technische kenmerken

 • Met dit toestel kun je twee kopjes per keer zetten
 • Het toestel is voorzien van een kopjeswarmer en een temperatuurinstelling
 • Een stoompijpje zorgt voor de melkopschuiming
 • Het koffiebonenreservoir kan tot 250 gram koffie bevatten
 • Het waterreservoir met een inhoud van twee liter is afneembaar
 • Bij de levering ontvang je ook reinigingsmateriaal zoals een reinigingsschijf en een borstel
 • De behuizing is volledig van roestvrij staal en het toestel weegt dertien kg

Solis Grind & Infuse Compact 1018

Beschrijving van de pistonmachine

Met deze pistonmachine heb je alles in huis om een perfecte koffie te zetten. Deze compacte pistonmachine heeft een eenvoudig bedieningspaneel en een manometer om de druk perfect te leveren voor een heerlijk kopje koffie.

De belangrijkste eigenschappen

De compacte pistonmachine heeft een high-tech ontwerp. Met het stoompijpje verander je verse koude melk in een romig warm schuim om een heerlijk cappuccino of latte te maken. Met de stoomfunctie verwarm je ook dranken of water om bijvoorbeeld warme chocolademelk mee te bereiden.

De drukindicator zorgt ervoor dat de juiste druk ingesteld wordt voor een heerlijke espresso. In de filterdragen wordt het water dat onder druk staat door de gemalen koffie geperst. De dikke, gelijkmatige laag schuim is het bewijs dat de koffie perfect gezet is.

De unieke techniek van pre-percolatie onder lage druk maakt de gemalen koffie vochtig en geeft alle aroma’s vrij die voor een zo goed mogelijke smaak moeten zorgen. De hogedrukpomp van vijftien bar en de elektronische temperatuurstabilisatie zorgen ervoor dat met een watertemperatuur van 93 graden het perfecte kopje koffie gezet wordt.Deze semi-automatische pistonmachine is met de automatische zetkop in negentig seconden gespoeld. De motor van het toestel wordt automatisch uitgeschakeld na dertig minuten.

Technische kenmerken

 • In de filterdragen kan zowel een enkelwandige als een dubbelwandige filter voor een of twee kopjes.
 • De maalgraad en het maalniveau zijn instelbaar
 • Het reservoir kan tot 220 gram koffiebonen bevatten
 • De pistonmachine heeft een snoerlengte van 1,2 meter
 • Het toestel is 39 cm hoog, 28 cm breed en 30 cm diep
 • De pistonmachine heeft een vermogen van 1600 watt en weegt 11,4 kg

Severin KA 5995

Beschrijving van de machine

Een stevige koffie tamper een roestvrijstalen melkschuimreservoir zijn belangrijke onderdelen van deze professionele barista set. Deze set zal aan de voorkeuren voldoen van wie een perfecte koffie- of melkspecialiteit wilt bereiden.

De belangrijkste eigenschappen

De ingebouwde manometer zorg voor de controle van de druk tijden het zetproces. Het professionele filterframe heeft een plug-in voor één kofje, twee kopjes of een ESE-pad.

Drie selecteerbare temperatuurinstellingen zorgen voor de perfecte temperatuur en een opwarming binnen de veertig seconden.

Het melkschuimpijpje biedt verschillende mogelijkheden. Je kunt zowel cappuccino, latte macchiato, witte koffie, American koffie ….zetten

Technische kenmerken

 • Je kunt de machine gebruiken met gemalen koffie of met pads
 • Het stoompijpje zorgt voor de perfecte afwerking van je cappucino
 • Je kunt twee kopjes koffie tegelijk zetten
 • De machine met een snoerlengte van een meter is 30,5 centimeter hoog en 46 centimeter breed
 • Ze heeft een vermogen van 1350 Watt en weeg 6,4 kg
 • Het waterreservoir heeft een inhoud van 1,2 liter
 • Het frame is gemaakt van roestvrij staal

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *